Kohinoor

The Kohinoor


De Kohinoor is een diamant van 109 karaat afkomstig uit India. Net als bij zoveel juwelen bestaan er ook over de Kohinoor verschillende legenden, het heeft een rijke geschiedenis.

De diamant is afkomstig uit een mijn bij het dorp Kollur in Andhra Pradesh. Hij was tot de 14e eeuw in het bezit van de radja's van de Kakatiyadynastie in Warangal. De Kohinoor is door oorlog vaak veroverd geweest en zo steeds in het bezit van een andere Sultans gekomen. Vele eeuwen later toen de Britse East India Company in 1849 het Sikhrijk innam werd de laatste sikh-keizer, Dalip Singh, gevangen genomen. De Britten stalen de Koh-i-Noor om aan koningin Victoria te schenken.

Om de brilliance van de edelsteen te benadrukken, werd in 1852 besloten de steen te herslijpen. Het formaat werd hierdoor teruggebracht van 186 karaat tot het hedendaagse 108,93 karaat. In latere tijden is er discussie ontstaan over het eigendom van de Kohinoor. Verschillende landen, waaronder India en Pakistan, claimen recht te hebben op de edelsteen. De regering van Indiadringt al lang aan om de diamant terug te laten keren naar het land van herkomst. Tot op dit moment (2014) blijft de diamant in het bezit van het Britse koningshuis.